Radosław Gruska

Radosław Gruska

dr inż.

Profil importé depuisBiNoŻ
See original profile
Pays
Pologne
Ville
Łódź
Affiliation à
K52, Katedra Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

About me

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-9144-7235

 OBSZARY BADAWCZE

  • Chemiczne podstawy technologii cukru.
  • Wykorzystanie buraków cukrowych i ubocznych produktów przemysłu cukrowniczego.  
  • Pomiary i automatyka w przemyśle spożywczym.
  • Wykorzystanie spektroskopii FT-IR i chemometrii w przemyśle spożywczym

 UDZIAŁ W REALIZACJI PROJEKTÓW BADAWCZYCH

  • Projekt inwestycyjno-badawczy nr POIG.02.01.00-10-171/09: „Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej” realizowany w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym - miejsce realizacji: Instytut Chemicznej Technologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka, kierownik zadania, okres realizacji: 03.07.2012 – 31.12.2015r.
  • Projekt badawczy „Exopolymers in Sugar Processing” finansowany przez ESST (European Society for Sugar Technology), realizowany w latach 2015 – 2017.

 FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE W PŁ

  • Zastępca ds. technicznych kierownika Specjalistycznego Laboratorium Analityki Cukrowniczej PŁ

 FUNKCJE ORGANIZACYJNE PEŁNIONE POZA PŁ

  • Wiceprzewodniczący koła naukowego STC przy Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności

Scientific activity

Publications
Scientific activity
Publications
Patents
Scientific activity
Patents
Other
Scientific activity
Other

Didactic activity

For students
Didactic activity
For students
Consultations
Didactic activity
Consultations
Other
Didactic activity
Other